Αρχική Τι είναι το XBMC

Τι είναι το XBMC

Μαζί με το να πλοηγούμαστε στο Internet, να εργαζόμαστε, ή να παίζουμε παιχνίδια, μια διαδεδομένη χρήση του υπολογιστή είναι για να ακούμε μουσική και να βλέπουμε ταινίες. Στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς γίνεται η εγκατάσταση XBMC, του πολυ-προγράμματος που μπορεί να μετατρέψει κάθε υπολογιστή σε Media Center PC.

 

Τι είναι το XBMC

Το XBMC είναι ένας δωρεάν media player ανοιχτού κώδικα, ο οποίος αναπτύσσεται από το XBMC Foundation, μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία στο χώρο της τεχνολογίας.

εγκατάσταση xbmc windows ubuntu 01

To XBMC έχει ιστορία που ξεπερνάει τη μία δεκαετία. Ουσιαστικά ξεκίνησε το 2002 σαν ένας Media Player για το Xbox, με το όνομα Xbox Media Player (XBMP).

Το Δεκέμβριο του 2003 σταμάτησε η ανάπτυξή του του XBMP, ενώ εντός του 2004 κυκλοφόρησε η έκδοση 1.0.0 του Xbox Media Center (XBMC).

Σήμερα, στη 13η του έκδοση , το XBMC είναι διαθέσιμο για πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες hardware.

Υποστηρίζει τους περισσότερους τύπους αρχείων video και ήχου, καθώς επίσης και αναπαραγωγή streaming audio και video από το Internet.

Το Interface του είναι σχεδιασμένο για μεγάλες οθόνες τηλεοράσεων, ενώ ο σχεδιασμός επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό ακόμη και μέσω τηλεκοντρόλ.

εγκατάσταση xbmc windows ubuntu 03

Η εγκατάσταση XBMC

Στην ενότητα αυτή θα δούμε πώς γίνεται η εγκατάσταση XBMC στα Windows, το Ubuntu Linux, καθώς και πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε το XBMC σαν αυτόνομο λειτουργικό σύστημα.

Εγκατάσταση XBMC στα Windows

Για την εγκατάσταση XBMC στα Windows αρκεί να κατεβάσουμε την αντίστοιχη έκδοση του προγράμματος από τη σελίδα http://xbmc.org/download/.

Η εγκατάσταση δεν έχει καμία απολύτως δυσκολία, ούτε θα προσπαθήσει να μας φορτώσει με περιττές toolbars και λοιπά άχρηστα προγράμματα.

εγκατάσταση xbmc windows ubuntu 04

Απλά πατάμε next, next, next, μέχρι να ολοκληρωθεί.

Στην πρώτη εκκίνηση του XBMC θα μας ζητήσει να δημιουργήσουμε ένα κανόνα εξαίρεσης στο Windows Firewall – ή κάποιο τρίτο Firewall, αν έχουμε εγκατεστημένο.

εγκατάσταση xbmc windows ubuntu 05

Αν σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε τις δικτυακές δυνατότητες του προγράμματος, κάνουμε κλικ στο “Να επιτρέπεται η πρόσβαση”.