Αρχική Τι εστί IPTV;

Τι εστί IPTV;

Tα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε όλο και πιο συχνά, τον όρο: IPTV και που σίγουρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τον συναντάμε όλο και πιο συχνά μα και πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι σήμερα. Τι ακριβώς είναι αυτό όμως; Πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση; Χρειάζεται εξοπλισμός ή κάποιες άλλες προϋποθέσεις;
Σε αυτά θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί το παρόν άρθρο, δίνοντας όσο το δυνατόν πιο απλές απαντήσεις προκειμένου να γίνει από όλους κατανοητό τι ακριβώς είναι αυτή η IPTV,που σε απλά ελληνικά, θα μπορούσαμε -σχεδόν- να το ονομάσουμε ως: Δικτυακή Τηλεόραση.

Είναι γεγονός πως οι μεγάλες και γρήγορες συνδέσεις που αναπτυχτήκαν τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τη διαδικτυακή τηλεόραση διαθέσιμη στον καθένα. Η εξάπλωση των οπτικών ινών (που αργεί στην ελλάδα, όπως όλα) που συμβάλλει στην πιο υψηλή απόδοση της ευρυζωνικότητας, κάνει προσιτή την δικτυακή τηλεόραση σε κάθε σπίτι καθώς επί της ουσίας αυτό που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Η ψηφιακή τηλεόραση ήταν το πιο σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της τεχνολογίας όσον αφορά την τηλεόραση από τότε που δημιουργήθηκε το μέσο αυτό.
Η ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει στους θεατές περισσότερες επιλογές και κάνει την εμπειρία της τηλεθέασης πιο διαδραστική. Το αναλογικό σύστημα μετάδοσης του σήματος της τηλεόρασης λαμβάνει χώρα περισσότερο από 60 χρόνια. Σε αυτήν την περίοδο οι θεατές έζησαν την μετάβαση από τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, στις έγχρωμες.
Σήμερα η τηλεόραση περνάει ένα νέο στάδιο μετάβασης από την συμβατική αναλογική τηλεόραση, στη νέα ψηφιακή τηλεόραση και στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι περισσότεροι διαχειριστές δικτύων τηλεόρασης έχουν ήδη αναβαθμίσει τον υπάρχοντα δικτυακό εξοπλισμό τους με σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης.
Γενικά, αυτή είναι μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους θεατές από τις παραδοσιακές αναλογικές υπηρεσίες της τηλεόρασης και να τους οδηγήσουν, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, σε νέα μονοπάτια οικιακής ψυχαγωγίας. Μία νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται Internet Protocol-based television (IPTV), ή πιο απλά IPTV έχει κάνει την εμφάνισή της και έχει ήδη εισχωρήσει σε πολλούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.

Είναι γεγονός πλέον πως η αναλογική τηλεόραση είναι είδος προς εξαφάνιση, δίνοντας την σκυτάλη στην ψηφιακή ομόλογό του. Η ψηφιακή τηλεόραση επιτρέπει την αύξηση της ποιότητας της μετάδοσης βίντεο και ήχου και διευρύνει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων που μεταφέρονται σε ένα εύρος συχνοτήτων. Το DVB (Digital Video Broadcasting) είναι η πιο δημοφιλής σουίτα, διεθνώς αποδεκτή με ανοικτά πρότυπα για την ψηφιακή τηλεόραση. Τα DVB πρότυπα απαριθμούνται από την μέθοδο μεταφοράς σήματος:

• δορυφορική (DVB-S, DVB-S2
• καλωδιακής (DVB-C)
• επίγειας τηλεόρασης (DVB-T)

Η δικτυακή τηλεόραση (Ιnternet television) αναφέρεται συχνά στην διεθνή βιβλιογραφία ως ΙΡΤV (Ιnternet Ρrotocol ΤeleVision), αν και έχουν εκφραστεί ορισμένες διαφωνίες για αυτό, τόσο επειδή ο όρος ΙΡΤV σε ορισμένες χώρες έχει ήδη καταχωριστεί ως εμπορικό σήμα (trademark), όσο διότι ουσιαστικά η ΙΡΤV αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δικτυακής τηλεόρασης.
Με πιο τεχνικούς όρους, η «δικτυακή τηλεόραση» μπορεί να περιγραφεί ως ένα σύστημα κατά το οποίο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα εκπέμπεται σε συνδρομητές-χρήστες του Ιnternet με τη βοήθεια του ΙΡ (πρωτοκόλλου Ιnternet) και μιας ευρυζωνικής (broadband) σύνδεσης.
Η υπηρεσία αυτή συχνά παρέχεται σε συνδυασμό με το βίντεο κατ’ απαίτηση (video-on-demand) και μπορεί να περιλαμβάνει ταυτόχρονα και άλλες δικτυακές υπηρεσίες (π.χ. τηλεφωνία μέσω Ιnternet- VoΙΡ), οπότε έχουμε το λεγόμενο triple play (Ιnternet, τηλεφωνία και βίντεο). Το τηλεοπτικό σήμα, που «φέρει» το περιεχόμενο, είναι συνήθως κωδικοποιημένο σε μορφή αναγνωρίσιμη από υπολογιστή ή άλλα ψηφιακά μέσα και διανέμεται μέσω της μεθόδου ΙΡ Μulticast, με την οποία η πληροφορία μπορεί να αποσταλεί ταυτόχρονα σε πολλούς αποδέκτες- υπολογιστές.
Το IPTV έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από την απλή τηλεόραση, προσφέρει ποικιλία περιεχομένου, ευκολία πρόσβασης σε αυτό, με μια εύχρηστη και απλή διεπαφή (EPG-Electronic program guide), και πολλές άλλες δυνατότητες που το καθιστούν μια καθαρά διαδραστική εμπειρία για τον χρήστη.
Το IPTV αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά την ψηφιακή διασκέδαση στο “σαλόνι” και ανοίγει νέους ορίζοντες στο λεγόμενο “home entertainment”. Το IPTV έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Ασία, αποτέλεσε προπομπό για νέες τεχνολογίες και προετοίμασε το έδαφος για το λεγόμενο “quadruple play”, που αποτελείται από τον συνδυασμό των υπηρεσιών τηλεφωνίας, Internet, IPTV και την προσθήκη κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή http://osarena.net/ti-einai-i-diktyaki-tileorasi-iptv